U bent hier

Zweedse studie over handel, investeringen en wereldwijde concurrentiekracht

"The strategy for Sweden’s trade, investment and global competitiveness" de studie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zweden, werd al gepubliceerd op 1 december 2023, maar bleef toen wat onder de radar. De handelsstrategie is erop gericht om de best mogelijke omstandigheden te creëren voor Zweedse bedrijven om de opkomende uitdagingen het hoofd te bieden en tegelijkertijd de substantiële zakelijke kansen te benutten die door de groene en digitale transitie wereldwijd worden gecreëerd.

Deze nieuwe strategie, die wordt uitgewerkt tot 2030 met een tussentijdse evaluatie voorzien in 2026 door een onafhankelijk organisme, heeft 3 grote doelstellingen:

  • versterking van het concurrentievermogen van Zweden en verbetering van de voorwaarden voor handel, investeringen en innovatie;
  • de export en aanwezigheid van Zweedse bedrijven op internationale markten te vergroten;
  • versterking van de positie van Zweden als prioritaire partner voor de groene en digitale transitie, om meer bij te dragen aan de doelstellingen van de Agenda 2030 en de Overeenkomst van Parijs.

Verder werden er 78 subdoelstellingen gedefinieerd.

Er wordt ook veel aandacht besteed aan het imago van Zweden in het buitenland. De tekst van de nieuwe strategie is te vinden als bijlage. De Zweedse versie is ook beschikbaar op aanvraag.

11 april 2024