U bent hier

De situatie van de batterijindustrie in Hongarije 2024

Er zijn de afgelopen jaren aanzienlijke vorderingen gemaakt in de batterij-industrie. Momenteel levert Hongarije 15% van de Europese batterijproductie, waardoor het de vierde grootste batterijproducent ter wereld is. Hoewel de sector opereert met een productiviteitspercentage van 15-20%, relatief laag in vergelijking met andere sectoren, overtreft deze nog steeds dat van de leidende automobielsector in Hongarije. De batterij-industrie biedt direct werkgelegenheid aan ruim 15.000 mensen in Hongarije, met nog eens 30.000 indirecte banen.

De Hongaarse regering levert gezamenlijke inspanningen om nieuwe investeringen in deze sector aan te trekken. Het is van mening dat Hongarije, door batterijfabrieken te ondersteunen en op te richten, zal uitgroeien tot een wereldleider in de technologische revolutie en tegelijkertijd de auto-industrie zal ondersteunen, die als cruciaal wordt beschouwd voor de economie van het land. Het primaire doel is om de waardeketen in Hongarije te sluiten door tegelijkertijd batterij- en autofabrieken te ondersteunen om de productie te garanderen van voertuigen die volledig zijn samengesteld uit lokaal geproduceerde componenten.

Sinds de opening van de Samsung-fabriek in 2017 zijn in Hongarije bijna veertig investeringen aangekondigd die verband houden met de productie van batterijen (zie tabel in bijlage). De totale waarde van de investeringen in de gehele waardeketen bedraagt ​​ongeveer 8 biljoen Hongaarse forint, en zal naar verwachting in 2030 de 10 biljoen forint overschrijden, exclusief investeringen van BYD. Exclusief BYD investeren de vier grote autofabrikanten (Opel, Mercedes, Audi, BMW) ongeveer 3 biljoen Hongaarse forint, of zijn ze van plan dit te doen, in het opzetten van de productie van elektrische voertuigen in Hongarije.

De oprichting van batterijfabrieken en de daarmee samenhangende ontwikkelingen op het gebied van elektrische voertuigen zouden de economische prestaties van Hongarije met 4-7% kunnen verbeteren. Als gevolg van de recente economische neergang is de Hongaarse betalingsbalans negatief geworden. Om dit recht te zetten wil de regering de export stimuleren. In 2023 waren batterijen goed voor 6,5% van de Hongaarse export, een cijfer dat dit jaar naar verwachting 10% zal bedragen en in 2030 20%.

De Hongaarse concurrentiestrategie voor 2030 omvat de oprichting van het Automotive Industry Transformation Cluster, gericht op het faciliteren van kennisoverdracht om de noodzakelijke competenties te verwerven. Daarnaast is ook de oprichting van een competentiecentrum voor de batterijindustrie gepland. De Battery Alliance heeft onlangs een competentiekaart gemaakt waarin instellingen en bedrijven in Hongarije worden belicht die over kennis beschikken en producten of diensten aanbieden die relevant zijn voor de sector. De lijst bevat tientallen potentiële leveranciers van de batterij-industrie, waaronder universiteiten in de R&D-sector.

Verder potentieel ligt in recycling, zoals uiteengezet in de gedetailleerde regelgeving van de EU-batterijrichtlijn die vanaf 2023 van kracht wordt, waarin de nadruk wordt gelegd op een aanzienlijk deel van de inzameling van batterijen en de recycling van belangrijke grondstoffen binnen een paar jaar. In Hongarije houden slechts enkele bedrijven zich bezig met het recyclen van batterijen.
 

Sources:

https://telex.hu/komplex/2024/04/16/akkumulator-akkumulatorgyartas-magya...

https://telex.hu/komplex/2024/04/17/akkumulator-akkumulatorgyartas-munka...

https://competence.hu-ba.hu/

Magyarorszag-versenykepessegi-strategiaja-2024-2030.pdf (neum.hu)

Neumann Technology Platform: Competitiveness Conference (April 9-10, 2024) Presentations

3 mei 2024

Bijkomende informatie